Saniran međunarodni gasovod Batajnica – Sarajevo

U periodu 12.-19.09.2017. godine Stručne Službe JP Srbijagas, Novi Sad, ekipa održavanja iz Zrenjanina je izvodila radove na sanaciji međunarodnog gasovoda Batajnica – Sarajevo, prećnika 400 mm i nazivnog pritiska 50 bara na razdelniku pre prelaska gasovoda ispod reke Drine. Prvi put na području našeg grada radovi su izvođeni novom tehnologijom na „vruće“, odnosno gasovodom pod pritiskom.


Prvo je urađeno premošćavanje gasovoda za Sarajevo, tako da potrošači u BiH i Republici Srpskoj nisu imali prekida u snabdevanju, dok zbog kvara na odvajanju za Loznicu, veliki potrošači na konzumnom području Loznica-gas doo nisu imali prirodnog gasa 14.09.2017. godine u vremenu od 0900 do 2100 časova, potom je privremeno napajanje obezbeđeno i za potrošače u Loznici i Banji Koviljači. Domaćinstva i mali potrošači nisu imali prekid u snabdevanju sve vreme.
Vreme je iskorišćeno i za zamenu dva ventila koja vode za Loznicu, tako da ubuduće eventualne intervencije na priključnom gasovodu mogu trajati dosta kraće i bez prekida u snabdevanju prirodnim gasom potrošača na distributivnoj mreže Loznica-gas doo.


Prilika je iskorišćena da se na zaptivu međunarodnog gasovoda ispišu sva imena učesnika u događaju koji je potom zatvoren. Ako se ikada, za 20, 30 ili 50 godina, ukaže potreba za ponovnim zatvaranjem gasovoda i otvaranjem navedenog spoja, možda se neko i seti nekog učesnika u događaju.

Informativna služba Loznica-gas doo